Chcąc gotować zdrowo, musimy zacząć od podstaw, czyli od przypraw. Nawet
najlepsza zupa ugotowana ze świeżutkich warzyw, nie spełni naszych oczekiwań,
jeśli będziemy do niej dodawać chemiczne
koncentraty, przyprawy czy kostki rosołowe. Te ostatnie są szczególnie
niebezpieczne dla naszego zdrowia, bowiem zawierają przykładowo: sól,
utwardzony tłuszcz roślinny, maltodekstrynę, wzmacniacze smaku (glutaminian
sodu, 5-rybonukleotydy disodowe), aromaty (z glutenem, soją i selerem), tłuszcz
drobiowy 3,0%, cukier, przyprawy, warzywa suszone 0,8% (marchew, cebula),
suszony liść pietruszki 0,3%, mięso z kury suszone 0,1%, regulator kwasowości
(kwas cytrynowy) i barwnik (karmel
amoniakalny). No cóż… skład mówi sam za siebie.
Tutaj z pomocą przychodzi nam domowa kostka rosołowa, a właściwie
pasta, ponieważ sklepowe buliony trzymają formę głównie dzięki chemikaliom.
Natomiast domowa wersja ma trochę inną konsystencję. Formę kostki można osiągnąć
mrożąc pastę w pojemniku na kostki lodu albo piekąc na blasze, nie widzę w tym jednak jednak większego sensu.
Myślę,
że o wyższości domowej kostki nad kupną nie trzeba nikogo przekonywać. Jest
pełna ziół i warzyw, a co najważniejsze, dodajemy do niej tylko te produkty, na
które mamy ochotę. Jest idealna do sosów, zup, ryżu, kaszy, makaronów czy
zapiekanek. Ponadto z racji sporej zawartości soli, można ją
bezproblemowo przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 miesiące.
Dziś przedstawiam Wam przepis na warzywną kostkę rosołową. Z
biegiem czasu pojawi się również wersja mięsna i wersja grzybowa.
Składniki:
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1/2 pęczka natki pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej
- 10 g lubczyku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1-2 łodyżki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łodyżki bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pół białej części pora
- 1/4 selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- 100 g soli
Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić w
kostkę. Przyprawy i zioła zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Następnie
wszystko wrzucić do malaksera i zmiksować. Dodać płynne składniki.
Powstałą pastę przełożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu
przez ok. 0,5 godziny w celu odparowania wody. Wystudzić i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.
Przechowywać w lodówce.
Uwaga!
- Jedna kopiata łyżka takiej pasty odpowiada jednej kostce bulionowej.
- Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne. Możne je dowolnie zmieniać według własnych upodobań.
- Pasta jest idealna do wszystkich zup, ale po dodaniu do rosołu, może sprawić, że będzie on mętny.
Zapraszam również na mój profil na instagramie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz