Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 18 maja 2015

Ogórek i pomidor - łączyć czy nie łączyć?


Ostatnio coraz częściej możemy przeczytać, że pomidora i ogórka nie wolno jeść razem. Dlaczego? Ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinowy, który rozkłada witaminę C zawartą m.in. w pomidorze czy papryce. Niemniej jednak źródeł witaminy C mamy na co dzień tak wiele, że zjedzenie sałatki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie zrobi nam różnicy. Ponadto, pomidory mają znacznie więcej innych cennych składników (choćby likopen), których enzym askorbinowy z ogórka nie zniszczy.

Jeśli mimo to nie chcemy stracić witaminy C z pomidora, możemy dodać do sałatki czy kanapek sok z cytryny lub polać je oliwą wymieszaną z octem albo śmietaną – to zakwasi potrawę, co z kolei zneutralizuje oddziaływanie askorbinazy. Kolejnym sposobem jest dodanie czerwonej papryki lub natki pietruszki – to jedne z najbogatszych źródeł tej witaminy! Co ciekawe ogórek kiszony nie ma już takich właściwości i spokojnie możemy go łączyć z innymi warzywami.

Krótko mówiąc: Jedzmy pomidory i ogórki i nie obawiajmy się ich również łączyć! Przyniesie nam to więcej dobrego niż złego J.


Zapraszam również na mój profil na instagramie ! 

2 komentarze:

  1. A połączenie biały ser plus pomidor ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Istnieje teoria, że takie połączenie źle wpływa na stawy. Uważam jednak, że jak przypadku pomidora i ogórka, nie mamy się czym martwić, bowiem zjedzenie jednej czy kilku porcji pomidora z serem nie zagrozi naszym stawom. Ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem (choć nie musi).

      Usuń